DSZ
 
Wedstrijd agenda 2015-2016 Trainingstijden Info synchro/masters Contact met DSZ Media / nieuws & Archief Historie dsz en synchrozwemmen Synchroonzwemmen reglementen Gastenboek

Synchrogeschiedenis van DSZ

De geschiedenis van water ballet tot synchroonzwemmn van dsz door:Loes Thewessen 

EIND VAN HET JAAR 1956 START DVZ MET DE 3E TAK VAN SPORT

                                               KUNSTZWEMMEN

 

1956

Zwemtrainer Jan Freese was zo geïnspireerd door de kunstzwemshows van de Zar en de Meeuwen dat hij het bestuur ervan overtuigde ook bij DVZ te starten met de kunstzwemsport.

Al snel had hij een team gevormd die hem daarbij zou gaan ondersteunen.

Joop Duyne(coördinator) Ab Kas (geluidtechnicus/penningmeester) Zus Hulsman-Kok(kleedster/costumiere) Loes van der Tas(choreografe)

1957

Maart 1957 werd de eerste demonstratie tijdens het 20-jarig jubileum/zwemgala gegeven.De dames  Ria van Dragt, Jeane Hasebroek, Jo Schippers en Loes van der Tas zwommen op de muziek van de schaatsenrijderswals. Het werd een daverend succes. En al gauw werd de groep uitgebreid met een tiental meisjes.

1958

De eerste echte kunstzwemshow De Pers schreef lovend. Kopstukken als Verrassend  goede kunstzwemshow van DVZ geven weer wat er in de stampvolle Mauritskade te zien was.Opvallend was het commentaar van de deskundige van de zwemkroniek: Met vaart  en elan werden de zeven nummers gepresenteerd  De juiste aanpak met een hechte technische basis waarbij met de samenstelling rekening werd gehouden met: niet hoger springen dan de polsstok lang is en met zorg gekozen moderne maatvaste muziek dat was de innerlijke kracht van deze show .Zeer verrassend goed.                                                                                                         

De groep bestaat uit 12 zwemsters Nel den Boer Henny Bretz, Tilly de Graaf, Mary Linnartz,Ineke en Mildred Meuleman, Sylvia Neervoort, Jo Schippers, Loes van der Tas, Leny van der Velden en Paula Heystek . De jongste was 10 jaar. Sylvia Neervoort met solo de Walzing Cat en Jo Schippers de oudste zij  zwom op Take my Love en verder o.a. Groeps nummers Brassbuttens ; de marching DVZ-stars en het Duet  A Media Luz, gezwommen door Ria van Dragt en Loes van der Tas. Mede door deze goed commentaren bleven de uitnodigen tot het geven  demonstraties niet uit

Eerste kunstzwemwedstrijd in Nederland. Den Haag had de primeur.ZAR Amsterdam was een klasse apart met aanvoerster Hetty Balkenende. DVZ deed het in het grote veld van deelnemende verenigingen met 2e plaatsen voor Loes van der Tas, (solo) en duet met Ria van Dragt zeer goed

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

1959

Weer een daverende show en de groep telde meer dan 20 meisjes. Ook doen enkele mannen . Ondersteunend aan het duet South Pacific droegen Kees  Elzenga en Leen v.d.Ree, Tilly en Ineke met recht op handen Aan publiciteit geen gebrek Allereerst een groot stuk in het damesblad de Libelle gevolgd door een optreden voor de televisie  in het Kolpa bad in Vlaardingen onder het motto Snelheid(topzwemsters) Glorie(oud topzwemsters) en Gratie DVZ(kunstzwemmen, Ria van Dragt, Ineke Meuleman,Jo Schippers en Loes van der Tas)

 

                                                                                                                                                    

Op uitnodiging van Cor Brasem een toernee langs de Spaanse kust               

De ploeg bestond uit 8 meisjes t.w. Nel den Boer, Ria van Dragt, Tilly de Graaf, Mary Linnartz Ineke Meuleman Loes van der Tas, Loes Vetter,en  Anneke de Weerd.  Onderleiding van Joop en Betty van Duyne , Ab Kas en Jan  Freese.

Omdat Jo Schippers, pas bevallen was van een dochter, kon zij helaas niet mee ook onze  Zus Hulsman die inmiddels  bijna een dagtaak had aan het maken van de kostuums was helaas verhinderd. De start was in Manresa. We werden gelijk al geconfronteerd met de Katholiek Spaanse cultuur. Zoals dat er vooraf een keuringsdienst kwam en de badpakken moesten worden getoond, te bloot mocht niet, de tweedelige badpakken moesten worden afgedekt. Het eten was alleen Spaans dat was wel even wennen, De optredens onder de naam Las  Sirenas de la Haya sub campionas de Europe werden een enorm succes Op de afgeladen tribunes gingen de Spanjaarden helemaal uit hun dak. De Spaanse topzwemmers van Cor Brasem gingen ook mee op toernee. Via Sabadel naar Barcelona, onze yell werd bijzonder opgevat en leidde tot grote hilariteit in het conservatieve Spanje, Cor  adviseerde ons dan ook deze niet meer te gebruiken.  Sitges waar de Nederlandse ambassadeur zijn opwachting maakte was zeer indrukwekkend( Loes heeft daar nog de schrik van te pakken)  Na een  onvergetelijke maar vermoeiende belevenis en een schitterende ervaring kwam ook hier een einde aan en moesten we, en sommigen van huilend, afscheid nemen van hun Spaanse vriendjes.

 

]

 

1960

Inmiddels wordt er weer hard gewerkt aan de nieuwe Show De show heeft nu een item gekregen Meisjes in het betoverde bos Midden het jaar Jan Freese verlaat Nederland en dus ook DVZ. Dit is een groot verlies en nemen met grote moeite afscheid van hem. In Spanje  heeft hij een zeer interessante  job aangeboden gekregen, Loes krijgt nu ook deze zware taak op haar schouders. Omdat in middels de kunstzwemwedstrijden steeds meer invloed krijgen op de sport worden de trainingen uitgebreid en aangevuld met conditietrainingen en balletles van de professionele balletpedagoog van Peter Leoneff. Joop van Duyne wordt lid van de kunstzwemcommissie van de KNZB

1961

Weer een avond vullende show.Nu is het item: around de World. Bij het duet van Nel  den Boer en Loes Vetter op muziek Eine Nacht im Venedig komt er zelfs een echte gondelier(Eddy Kooistra)aan de Pas. Het publiek dat weer in groten getale aanwezig is waardeer de show met een luid applaus.

Op uitnodiging van Jan Freese en Spaanse zwembond gaat DVZ weer op toernee naar de Spaanse kust. Deze keer bestond de ploeg uit tien deelneemsters, t.w.  Nel en Ria den Boer, Ria van Dragt, Mary van Gelder, Els Groos, Mary Linnartz, Jo Schippers , Loes van der Tas, Loes Vetter en Anneke de Weerd. Algehele leiding; Piet Veele en kleedster Zus Hulsman. Met een ervaring rijker vertrok de ploeg eind Juli. De reis was iets luxer want we hadden voor de nacht couchettes. Voor zo’n lange reis geen overdaad. Na aankomst en verwelkoming in Barcelona door Jan Freese, gelijk door naar het voor ons vertrouwde Manresa, en natuurlijk onze vrienden. De show werd weer met groot gejuich en geklap gewaardeerd. Volgende dag gelijk naar Berga. Schitterend modern zwembad  met afgeladen tribunes. Na afloop snel naar het hotel maar van slapen kwam niet veel. De Spanjaarden waren te enthousiast. Maar toen Jo het helemaal had gehad en in babydol met stok achter hen aan ging was het snel rustig. De reis ging verder naar de kust van San Feliu, het 5-sterrenhotel,waar we werden verwend met mooie kado's, tot Lyria, even ten zuiden van Valencia. Het werd weer een schitterende reis, waarbij nu wel genoten werd van de Spaanse keuken en de wat modernere cultuur.                                                                                                         

1962 Weer een avondvullende show.De ploeg bestaat uit 40 deelneemsters Het thema is de opera Carmen. De meiden zijn in de voorbereiding van deze show zelf naar de opera geweest. Een echt libretto komt er aan te pas en op goede wijze ingesproken door Ria van Dragt

Nederlandse Kampioenschappen Den Hommel Utrecht. Loes van der Tas en Anneke de Weerd behalen een schitterende 3e plaats  bij de duetten. Bij de soli wordt Loes 4e en de groep wordt 5e.

1963 De geest is uit de fles. De wedstrijden worden steeds belangrijker en meisjes die voorheen een vooraanstaande rol speelden worden nu door de jongeren gepasseerd. Doordat zwembad ruimte ook steeds nijpender wordt met zeer beperkte  trainingsmogelijkheden  valt jammer genoeg de ploeg uit elkaar. Eind van het jaar wordt Loes lid van de Landelijke Kunstzwemcommissie.

1966 Den Haag krijgt er een schitterend zwembad bij. Zwembad Morgenstond.  De gemeente Den Haag vraagt Loes  bij de opening een demonstratie kunstzwemmen te geven. Na korte aandrang (gemeente)en aarzeling (Loes)  wordt hierin toegestemd.Een aantal zwemsters van vroeger wordt opgetrommeld en na het aantrekken van jonge nieuwe meisjes wordt er een half jaar hard getraind en eind november was daar weer een demonstratie. De deelneemsters waren zo enthousiast dat Loes weer inspiratie kreeg om verder te gaan met een jonge ploeg nu met de nadruk op de wedstrijden. 

1967en verder Een nieuwe generatie zwemsters melden zich. met o.a..Astrid en Jose van Haastrecht, de drie zusjes Dekker en Ditta Verhagen.  Er wordt hard gewerkt om deelname aan de jeugdkampioenschappen in Amsterdam mogelijk te maken. Maar medailles waren er nog niet

De tijd schrijdt voort en jonge talentjes dienen zich aan.  Van de directie van het zwembad Morgenstond krijgen we alle medewerking. Namen als Petri Engels, Helma Gluvers, Angelika Honsbeek, Ellen en Annet Jansen,Joke Mooi, Brigitte Roos, Lida van Veen, Vera Verloop,Ilja Visscher  Linda Zwaan en Ety Zijdenbosch   is nu de kurk waarop de ploeg drijft.  DSZ  in alle categorieën jeugd kampioen van Nederland  in solo duet en ploeg. Loes  heeft inmiddels technische ondersteuning op de trainingen van enkele moeders die  de cursus voor coach hebben gevolgd. m.n. Garda Engels, Willy Roos en Wil  van Veen. Kleedster en speakster bij demonstraties is een andere moeder Miek Jansen Leny Wolsheimer/van der Velden is secretaresse.  Op uitnodiging van de Belgische Televisie wordt met de hele ploeg gedemonstreerd in  Brussel bij de bekende show van Jan Tijs en het jaar daarop volgend demonstreerden we alweer voor de Belgische televisie in het programma van de zangeres Lise Mark. Zij wilde met onze meisjes( Helma, Ellen Annette en Jose)meezwemmen, maar dat bleek toch te moeilijk. Tijdens de repetitie werd Loes gevraagd haar badpak en -muts aan te trekken en te fungeren als stand in. Wat een belevenis. En op de uitzending was er niets van te zien. En alle Belgen waren vol lof dat hun Lise zo goed kon zwemmen.

1972.  Met het oog op komende wereldkampioenschappen wordt de eerste (Amerikaanse) Bondscoach Chris Jeffers aangesteld.  Onze verwachtingen worden overtroffen. Bij de selectie van 12 meisjes zijn er 4 uitverkorenen van DVZ, m.n. Helma Gluvers, Jose van Haastrecht, Angelika Honsbeek en Ellen Jansen. Wat zijn we allemaal trots en nu nog vechten voor een plaats bij de 1e 10 voor deelname aan de eerste Wereld Kampioenschappen in Belgrado.  Er wordt op heel veel criteria geselecteerd; m.n. snelheid, kracht, lenigheid, voordracht waren een speerpunt van onze nieuwe coach. Wekelijks wordt  extra op zondag in Utrecht getraind en de bondscoach komt ook elke week naar Den  Haag.

1973  Het uur van de waarheid treedt aan. Na een strenge selectie waarbij ook een soort puntensysteem op diverse onderdelen wordt opgebouwd  besluit de bondscoach dat  onze 4 DVZ-sters worden opgenomen in de ploeg van 10. voor Belgrado. Wat een overwinning. Een zwaar trainingskamp met de Amerikaanse ploeg in Arnhem volgt. En daarna kleding passen en op naar Belgrado.Loes Thewessen gaat mee als teammanager. Het is een geweldige ervaring zeker voor onze jonkies.  Solo en duet zitten er nog niet in, maar een 5e plaats voor het team was het hoogst haalbare. Bij terugkomst worden we dan als sterren op het vliegveld binnengehaald. Niet meer lid van DVZ maar van DSZ.

In november wordt DSZ benaderd door Rudorf Spoor regisseur van de Vara voor een demonstratie met de muziek mee.  De demonstratie is vrij maar er moet aan het eind wel het woord VARA gevormd worden. Voor Loes en de meiden geen bezwaar. Televisie kijkend  Nederland wordt weer geconfronteerd met het wel en wee bij het synchro van DSZ

1974 De jongeren bij DSZ stromen als een speer door. DSZ wordt voor het eerst  kampioen van Nederland bij de senioren ,Solo Angelika Honsbeek, duet Angelika  met Helma Gluvers en het teambestaande uit. Angelika, Helma, Vera Verloop, Lida van Veen, Ellen Jansen Brigitte Roos,Ety Zijdenbos ???

Eerste Europese kampioenschappen. Bondscoach de Amerikaans, Gina Childers  Angelika wordt kampioen, tweede plaatsen waren er bij het duet (Angelika/Helma) en groep, De DSZ-ters Angelika,Helma. Lida en Vera.

 

September 1974  krijgen Angelika(soliste) en Loes(coach) een uitnodiging van de Fina(wereld zwembond) om deel te nemen aan het eerste internationale seminar in Ottawa(Canada).  De belangstelling voor het seminar was wereldwijd zeer groot en mag als een doorbraak voor het internationale kunstzwemmen worden beschouwd. Aan het fungeren van Angelika(,als soliste) en Loes(clinic) worden hoge eisen gesteld.Angelika vliegt gelijk door naar Los Angeles voor een trainingsstage van een half jaar bij de Corrolets

 

1975.

 DSZ wordt weer in alle categorieën kampioen van Nederland. Solo Angelika, met Helma Duet en ploeg , Angelika, Brigritte(Roos), Ety Zijdenbos.Helma, Vera, Lida, Ellen ???

Wereldkampioenschappen CALI Bondscoach Chris Jeffers. DSZ is weer goed vertegenwoordigd.  Maar niet alleen in het team maar nu ook bij Solo en duet.  De prestaties waren buitengewoon goed.  Er worden 3 vijfde plaatsen behaald. Solo Angelika, samen met Helma bij de duetten en met Lyda en Vera bij de groepsnummers.

Augustus. Angelika verlaat DSZ Omdat zij niet die aandacht kreeg die ze graag  wilde en zich daardoor niet goed kon ontplooien  besloot zij over te gaan naar een andere vereniging.  DSZ betreurt haar vertrek maar respecteert dit wel . DSZ krijgt een uitnodiging deel te nemen met een duet aan het Kunstzwemgala  in Zurich. Ellen Jansen is weer beschikbaar en zwemt samen het WK,duet met Helma. Naast Loes gaat ook Willy Roos als trainster mee. We hebben zelfs nog op onze schoenen op de ski’s gestaan. Omdat er steeds meer  DSZters in het Nederlandse topzwemmen deelnemen besluit Loes haar functie bij de KNZB neer te leggen.

1976 We moeten verder zonder Angelika. Maar de ploeg was extra gemotiveerd en trainde harder dan ooit en de groepsnummers gingen als een speer. De successen bleven niet uit. Kampioen van Nederland, duet en groep. Helma zwemt samen met Vera. De ploeg bestaat uit Helma,Vera Lida, Ety, Brigitte ????

1977 Willy Roos neemt de leiding over van Loes Thewessen. Loes blijft wel jureren en de jeugd trainen en wordt erelid van DSZ..  DSZ wordt weer kampioen van Nederland bij duet en team. Helma zwemt samen met Vera. De ploeg bestaat uit. Helma, Vera, Lida, Brigitte, Ety, Petri??????

Onder leiding van bondscoach Nicky Davis wordt Nederland Europees Kampioen bij de teams.  De ploeg bestaat o.a. uit de DSZ-ters Helma, Vera, Lida. Helma wordt 2e bij het duet.

1978 Helma Gluvers wordt bondscoach. en de naam Wil Brokke  loopt al jaren als een rode draad bij het wel en wee aan de jurytafel.Bij alle grote wedstrijden nationaal en internationaal  is zij chef van het secretariaat vaak bijgestaan door de familie Brummelkamp. Wil geeft ook cursussen voor jurysecretaris.

 

© synchroon.eu 2005

Privacy

Disclaimer